• M.A. van Zuijlen

We zitten net voor de tweede golf van de corona crisis, mensen komen terug van hun vakanties en het blijft maar zomer in Nederland. Mijn trouwe espresso machine was toe aan wat nieuwe filters, dus deze maar besteld bij Casabarista. Ik dacht laat ik meteen eens wat andere bonen bestellen. Andere bonen, is voor mij een ander merk dan Bocca koffie.


Dus besloot ik om een proefpakket van Lambo koffie te bestellen. Je krijgt dan Brazil, Milde espresso en Excellent bonen. Ik was begonnen met de Brazil. De omschrijving van Lambo mbt de Brazil bonen:


"Hebt u als man of vrouw pit? Dan zit u goed met deze gemalen koffiebonen. De wat pittige melange bestaat uit 65% Arabica en 35% Robusta bonen. Dat levert een mooie, dikke body op; ideaal ook voor cappuccino. Bovendien, dankzij de heerlijk frisse lime-tonen en chocoladetonen kan uw dag met een vers kop koffie uit deze bonen niet meer stuk."


Eerst had ik een aantal tests gedaan naar eigen inzicht en ervaring. Uit onderstaande is de conclusie te maken dat er nog geen goede espresso te maken viel.

Na nog een aantal test runs, besloot ik om contact op te nemen met Lambo koffie. Opmerkelijk is dat er nergens "brew advice" te vinden is mbt de bonen. Ik vind het fijn als de koffie branders een richtlijn geven. Het geeft natuurlijk nooit een 100% goed advies, omdat malers, espresso machines verschillen in kwaliteit.


Na contact met lambo kreeg ik wel snel een antwoord met advies. Met advies onder de arm kwam ik tot de volgende metingen:Niet geweldig allemaal. Ik heb hierna de bonen met wisseling nog 2 weken op de maler gehad en van alles geprobeerd. Ik heb zelfs dezelfde manier als ik bocca of giraffe bonen bereid (dus veel koffie met langere doorloop tijden) geprobeerd en dat werd er niet beter op.


Het hele idee om robusta bonen te mengen met arabica is niet mijn ding. Ik zou het niet snel aanraden om dit te kopen. Maar we hebben nog 2 zakken bonen van Lambo, daar komen we later op terug.


7 keer bekeken0 reacties
  • M.A. van Zuijlen

Bijgewerkt: 21 jun 2020

Giraffe coffee, single origin bonen uit Oeganda!Een paar dagen na mijn 50e verjaardag kwam een goede vriend langs, met iets bijzonders. Koffie uit Oeganda. Nu ken ik wel meer koffie soorten uit Afrika, sterker mijn favoriete bonen soorten komen uit Ethiopië en Kenia. Maar langzaam zien we dus ook hoge kwaliteit komen uit andere Afrikaanse landen. Giraffe coffee zegt het volgende over deze koffie:


Boer George William weet met één klein lot koffie van zijn plantage, een soort toverbal aan fruit te presenteren. Je proeft niet alleen aardbeien en framboos maar elk denkbare soort tropisch fruit. Dit is zo exceptioneel en zal ook jouw verwachtingen van Oegandese koffie overtreffen. Enjoy!

Nou met zo'n verhaal zijn we wel heel benieuwd naar deze bonen.


Aanbeveling van Giraffe Coffee:

Nu dan, tijd om een paar rondjes espresso's te maken. Het verslag hieronder is gedaan over 2 dagen. We zitten midden in de Corona crisis en het is warm. De luchtvochtigheid gaat alle kanten op merk ik. Dus ik zal komende week de data aanvullen met verschillende metingen.


Jammer genoeg krijg ik net niet de perfecte omstandigheden om de 39 gram extractie te realiseren. De bonen zijn redelijk makkelijk om mee te werken, dat is erg fijn. De eerste met 36,1 gram extractie was niet echt heel lekker. Maar de andere 3 waren lekker om te drinken en liepen qua smaak uiteen van zoeter naar zuurder. Dit is erg fijn, ik verwacht dus komende week de koffie zo te kunnen manipuleren dat wanneer ik ze zuurder (fruit tinten) wil ik dat kan beïnvloeden en dus ook om de koffie zoeter te krijgen weer een andere instelling kan proberen.
Voorlopige conclusie.

Mijn nummer 1 qua bonen zijn de bonen van Bocca koffie. Ik heb vaker bonen van Giraffe Coffee geprobeerd (er is nog een mooi verhaal over de 1e keer dat ik bij Giraffe bestelde, maar dat is voor later), en hoewel ik besef dat het niveau van Giraffe echt hoog is, ging mijn voorkeur toch uit naar Bocca.

Maar deze bonen uit Oeganda zijn speciaal, en dat is te merken. Ze zijn heerlijk om te drinken en komen wat mij betreft in de top 10. Een aanrader dus!


Giraffe Coffee


30 keer bekeken0 reacties
  • M.A. van Zuijlen

Zondag ochtend, 9 feb 2020. Er zat nog een restje Tuscany bonen in de maler, maar ik wilde even wat anders klaar maken. Ben er weer eens voor gaan zitten, informatie  bij bocca lezen over deze special. Maar eerst de maler leegmaken, espressso machine schoon maken en alles goed zetten voor deze espresso. De boon leent zich, vermoed ik, ook erg goed voor filter koffie. Maar ja, ik ben nu eenmaal een espresso drinker, wellicht een ander moment.


Goed, even de feiten:


De eerste ronde zat ik op 27 seconden met een extra seconde op de uitloop/ afronden. De tweede ronde exact op 29 seconden.


Ja er zat smaak verschil in de 2 espresso's. Beiden waanzinnig lekker. Ik hou nu eenmaal van zure tinten in mijn koffie en dus is iets uit Ethiopia of Kenia is altijd goed. Je proeft de zure tinten van sinasappel duidelijk, voor mijn gevoel is de bloemige smaak aan het einde van het kopje wat je drinkt.


Je proeft de kwaliteit wederom. Bocca blijft naar mijn bescheiden mening een van de beste bonen leveranciers. Maar deze bonen zijn denk ik niet voor iedereen. In de product sheet, staat with its delicious notes of orange raisin and floral it's the ultimate finisher of your Christmas dinner.


Dat is het, deze espresso is heerlijk in de avond, na het eten. In de ochtend, vermoed ik, niet voor iedereen.

1 keer bekeken0 reacties